Sunday, December 4, 2011

[ OpKim ] Operasi Khidmat Masyarakat X


Tempat : Kg,Brunei Membakut Sabah
Tarikh : 28 November ~2 December 2011

 Assalammualaikum dan salam 1 Senyuman semua..

Selesai penghujahan zaza tentang Kembara Ilmu bersama Kelab Rakan Pustaka.. zaza teruskan penceritaan tentang Operasi Khidmat Masyarakat anjuran Jawatankuasa Perwakilan Pelajar PKK.. Habis seja aktiviti bersama family Rp 27 November tuh..zaza Teruskan perjalanan ke Membakut..Sudah menjadi kebiasaan zaza ikut program ini.. sebab dn alasan ? memperbanyakkan pengalaman berada di kampung org..membantu semampu boleh.. sebelum nie Kg.Raganan Kiulu dn Pulau Gaya Kk.. Alhamdulilah.. segalanya telah mencipta sejuta memori..

Pembahagian Kami peserta opkim ke rumah keluarga angkat masing2 berjalan dengan baik.. Walupun pada mulanya sedikit Kaku bedepan dengan ahli keluarga baru..hehe bak kata org "Mula2 Malu" tapi da lama perasaan sebati da ada dalam diri..

Malam diteruskn dengan aktiviti "Racun Nyamuk" Mungkin itulah namanya kot..hehe .. da banyak kali zaza main game ne..di bawah naungan EncIk RAshid.. Yang Rendah ke Tengah,Tinggi Di Luar kah?? aduii zaza harap2 seuatu hari nnt bila game ne bermain lagi zaza tdak jadi yang paling tengah lagii.. tdak pa lah .. Allah berikan zaza Kelebihan untuk jadi paling rendahh dalam game ne..Redhaa jak ,duluuu tym first tymm main agakk Tebal muka lah..hahaha ^^

Aktiviti gotong royong ,Sukaneka ,forumm Hal ehwal Islam dan tdak lupa Malam Kebudayaannn ^^ bnyak aktiviti selama 5 hari 4 malam ne..tapi kalu maw mention satu2 takut timbul rasa cemburu di hati pmbaca yang tidak menyertaii..haha ..sebabb semuaa aktiviti menyeronokkan..Tahniah Kepada semua warga Jpp Atas usaha yang dipamerkn .. Malam Kebudayaaan : : satu Malam yang sangat menyeronokkan..penduduk kg yang sporting.. warga PKK yang bersemangat berlakonn.. tidak dilupa JIN..GInsengg..hahah !!
CLick LIke Pada Kreativiti & Kesungguhan yang dipamerkn sepanjang persembahann.. ^^


My adek2 angkat y nakal dan comel..tp tetap di hatt ~,~


Operasi Khidmat Masyarakat Kali ini..apa yang zaza rasa sedikit berbeza dengan sebelumnya.. Masa yang diperuntukan bersma-sama family angkat begitu berharga.. cerita demi cerita kita akan dengar daripada semua peserta  ,"Bapa bawa jalan pg pantai'"Bapa bawa jalan pg Kuala Penyu"Mama masak Sedap2""Adikk comei Kuat Berlakon.kuat main" dannn macam-macamm..hehe.. sebelum ne tdk berapa bnyak masa dengan family angkat..Penduduk Kg.Brunei Memang sangatt sporting.. kehadiran & kedatangan kami dihargai.. dan InsyaAllah selamanya Kami juga menghargaii kerjasama dari mereka ini ..

Ne Nah La JIN !! Haha.. LaKonan Semata-Mataa..

Bagi pandangan mata zaza sebagai peserta..semuanya berjalan dengan baik sekali.. walaupun ada beberapa program yang dibatalkan mungkin atas sebab2 tertentu.. Namun,opkim ini diteruskan juga.. gembira sambil buat kerja-kerja .. penduduk kampung pun gembira dengan sukanneka yang dijalankan.. Bukan Nama yang kita cari ditempat orang tapi sebuah Ingatan yang mampu kita sematkan difikiran seluruh peserta mahupun penduduk kampung yang terlibat agar kehadiran Opkim pada kali mampu melakar satu kenangan..

Menyayatt Hati masa berpisah dengan family angkat.. asihh Apasal semua emosi nee !! haha diorang sudah layan kita macam keluarga sendiri.. syukur tidak terhingga.. entah bila dapat jumpa lagi.. sekalung ucapan terima kasih dari zaza sendiri buat semua keluarga angkat .. juga buat En.Rashid N JPP team sebab menjadikan opkim kali ini sekali lagi sebagai satu kenangan yang mampu memberi kesedaran dalam diri.. Mengeratkan silahtuhrahim antara semua..

sedikit renungan buat semua..

Jangan Lah kita berbangga atas apa yang kita miliki pada hari ini..
dengan darjat.pangkat.mahupun Kecantikan dan kesempurnaan fizikal kita ..
Kerana pada suatu hari nanti..
tanpa kita sedari..tanpa kita Inginni..semuanya Boleh hilang sekelip mata..


Senyumlah pada sesiapa pun yang ada di sekeliling kamu..
kerana tidak akan sedikit pun kamu rugi..bahkan kerahmatan kamu semakin bertambah..


Pemimpin adalah org biasa..yang menjadikan Pemimpin Luar Biasa adalah apabila melakukan kesalahan..
dia akan berusaha untuk memperbetulkan kesalahan..


Bak Kata Penasihat Zaza
..

" Org akan dapat Rasa Keikhlasan kita dalam bekerja,apabila kita benar2 ikhlas melakukan kerja "
Likee To Abah Ali ^^Banyak benda yang zaza Belajar.. dan semoga pada hari-hari seterusnya mampu jadi yang lebih baik .. baik yang bukan untuk ditonjolkan tapi untuk dikongsi semua.. Terima KasiH pada Program Ini kerana sekali lagi.. memberikan semangat untuk terus membantu mereka yang kurang mampu..walupun bukan pada harta benda mereka.. tapi membantu mereka merasaii kasih sayang yang kita jalarkan dalam hati mereka agar terus bersemangat di masa mendatang... Terima Kasih.. Dan Minta Maaf Andai ada keterlanjuaran sepanjang zaza menyertai program ini ^^

No comments:

Post a Comment

| Terima Kasih Sudi baca |
|| Zaza Hargai comment2 semua :) ||